Sfaturi pentru un Skyrun fără probleme

Imi amintesc cum eram eu anul trecut, inainte de prima participare la Skyrun, si imi amintesc ce temeri am avut.

Tocmai de aceea m-am gandit sa scriu aici cateva sfaturi pentru cei ce isi doresc sa participe pentru prima data anul asta, dar si pentru cei carora le-a fost greu anul trecut si vor sa isi imbunatateasca timpul.

 1. Antrenament specific. Sunt multe locuri in Bucuresti in care se poate face alergare pe scari. Primele doua care imi vin in minte ar fi Stadionul Dinamo si Parcul Carol, dar cred ca cel mai la indemana sunt chiar scarile din bloc.
 2. Abordare strategica. Oricat de usoara ar parea alergarea pe scari pe 7-8 etaje, e o diferenta foarte mare cand ajungi sa alergi 34 de etaje. Din acest motiv, recomandarea ar fi alergare cu cadenta de o treapta, pentru primele etaje, iar daca totul este in regula, acesta poate creste la 2 trepte.
 3. Foloseste bratele. In momentele grele, mana curenta de care dispune “traseul”, este un real ajutor. Atunci cand musculatura de pe coapse nu va mai putea sa impinga (nu va doresc asta), este binevenit un ajutor din partea bratelor.
 4. Nu te ingreuna. Fiind o cursa care dureaza destul de putin, nu recomand folosirea obiectelor care ar putea sa te ingreuneze. Anul trecut am vazut foarte multi concurenti cu sticle de apa sau cu bidoanele din kit. Nu exista niciun motiv pentru care sa iei cu tine o greutate in plus de jumatate de kg pentru o alergare de 10 minute (in cel mai rau caz).
 5. Ceasul nu este neaparat folositor. Poti pierde mult timp verificand ceasul constant, ba chiar te poti impiedica de-o treapta, daca il verifici in timp ce alergi. Sfatul ar fi sa alergi asa cum simti. Daca simti ca poti accelera, accelereaza. Daca simti ca e greu, incetineste. Ceasul doar o sa te streseze mai tare.
 6. Respira cat mai corect. Aerul in cladire este foarte diferit fata de cel din parc si vei simtit  senzatia de “gat uscat”. Oricat de curate si fara de praf ar fi trepetele, zidurile cladirii vor da o senzatie de aer usor “prafuit”, deci nu este o idee buna sa respiri haotic.
 7. Nu este atat de periculos pe cat se crede. Urcarea treptelor nu este un pericol atat de mare pentru genunchi pe cat ar parea. Presiunea mai mare este pe musculatura, deci niste cvadricepsi bine antrenati isi vor face treaba, iar genunchii tai nu vor avea de suferit. Nu te pune nimeni sa cobori pe scari (atunci e presiunea mare pe genunchi). Pentru asta exista lift.

Pe langa toate aceste sfaturi punctuale, ar mai fi cele valabile pentru orice alergare/cursa/antrenament: alimentatie corespunzatoare, hidratare corespunzatoare, echipament corespunzator (sport) si incalzire temeinica inainte de start.

In perioada urmatoare, organizatorii vor pune la dispozitia concurentilor mai multe antrenamente oficiale, direct in SkyTower, unde veti primi sfaturi de la Gabi Solomon, cel ce la editia din 2014 a alergat timp de 24 de ore pe scarile cladirii.

In acelasi timp cu antrenamentele pentru proba individuala, vor avea loc si antrenamentele pentru proba de stafeta de 24 de ore, eu fiind parte din echipa MaiMultVerde. Ne puteti sustine printr-o donatie AICI, iar daca doriti sa participati la proba individuala o puteti face pe pagina de inscrieri.

Noi si padurile va multumim pentru sustinere.

By | 2017-03-18T16:33:38+00:00 January 13th, 2016|General|

About the Author:

Maratonist, Inginer, Copywriter

2 Comments

 1. Noi inceputuri | Diana Slav January 6, 2016 at 14:30 - Reply

  […] participam pentru clasament, nici nu as vrea sa fac un sfert de ora pana sus. Am gasit o serie de sfaturi pentru oameni noarmali si o serie de sfaturi de antrenament pentru care nu am “stolul” necesar, recunosc Dar […]

 2. […] coardă, strigam (din automatism deja) „coardă liberă„! (Aproape că mi-l amintesc pe Sorin, cum spunea că ajunsese să strige și în somn „Liftul!”, în timpul SkyRun24). […]

Leave A Comment