Prima parte a titlului, “Ploaia de stele” o să fie titlul multor ştiri tabloid în următoarea perioadă. Fiindcă mă enervează foarte tare ştirile de genul, m-am gândit să fiu eu mai prompt şi să scriu cu ceva timp înainte despre curentul de meteori din această perioadă.
Probabil vi s-a întâmplat să ieşiţi în ultimele zile şi să observaţi pe cerul nopţii nişte dungi luminoase. Ei bine e vorba de meteorii numiţi Perseide, nicidecum de “stele căzătoare”, care este 0 noțiune total aiurea, fiindcă stelele nu încep să se miște așa dintr-o dată și să cadă pe fundul universului.
Meteorii sunt nişte bucăţele de praf, dacă se pot numi aşa, un fel de mini-pietre care se află în derivă prin sistemul solar. În funcţie de zona în care se află, ei poartă diferite denumiri.
Fiindcă Pământul se mişcă în jurul Soarelui, trece în fiecare an cam prin aceleaşi locuri raportat la sistemul solar, deci întâlneşte an de an aceleaşi “prafuri cosmice”.
La intrarea în atmosfera Pământului, pietricelele astea iau foc deoarecere intră în contact cu gazele atmosferice, iar rezultatul forței de frecare este reprezentat de dungile alea mişto pe care le vedem noi noaptea.
În perioada asta, Terra îşi dă întâlnire cu Perseidele. Denumirea au primit-o fiindcă cea mai mare aglomerare de astfel de meteori se găseşte în zona în care este vizibilă şi constelaţia Perseus.
Dacă ai citit până aici, am un sfat pentru tine. Ieşi pe afară în noaptea dintre 12 şi 13 august şi caută un loc foarte slab luminat, eventual în afară oraşului. În noaptea aia va fi punctul maxim al acestui curent de meteori, pe anul 2015. Vor fi între 60 şi 80 de astfel de dungi pe cer în fiecare ora. Și în celelalte nopți, până atunci, vor fi, dar mai puține.
UPDATE: 11-12 august, pentru 2016.
Nu ne rămâne decât să sperăm să nu fie înorat, pentru că luna nu va lumina aşa puternic în seară respectivă, deci stelele se vor vedea bine, la fel şi meteorii. Cer senin şi noapte răcoroasă!
Vă las cu un filmuleţ cu Perseidele.
P.S. Poate facem si o alergare in seara aia, daca sunt doritori.
Sursă foto: Space.com
Leave A Comment