Sportivii și dopingul

Pentru a începe frumos scurta incursiune, e de menționat faptul că substanțele interzise sunt acelea care se găsesc pe lista WADA.

Mai exact, odată la ceva vreme, oamenii ăia actualizează lista cu noi substanțe despre care descoperă că ajută la dezvoltarea performanței sportive, rezistenței sau a capacității de refacere.

Acum intervine partea interesantă a discuției. Dacă până anul trecut o substanță era perfect legală, dar ea rămâne în organism mai mult timp, iar WADA adaugă anul ăsta substanța repsectivă pe lista de “interzise”, se mai poate considera doping? Eu zic ca nu.

Înainte de a îmi sări toți experiții în etică în cap, aș dori să îi întreb pe aceștia de câte ori au folosit în “cariera” lor de sportivi amatori suplimente de la Isostar, High5, Sponser, Gold Nutrition, PowerBar și alte firme producătoare de suplimente nutritive.

Dacă mâine aceste produse ar intra pe o listă de substanțe interzise și toate competițiile de amatori din România ar trebui să se supună standardelor WADA, singurii competitori care ar mai avea drept de particpare ar fi cei care n-au auzit încă de suplimentele astea, care acum sunt încă acceptate.

Pentru a nu fi înteles greșit, nu am nimic cu respectivele branduri, ba chiar am folosit și eu su plimente de la toate cele menționate. Singura problema pe care o am eu aici e cu cei care se cred “curați” și își permit să jignească sportivi care au muncit pe brânci o viață, dar au avut ghinionul să fie prinși la mijloc într-un conflict care nu e al lor.

Sportivii de performanță care au avut ghinionul să intre în vizorul WADA de fiecare dată când se adăugau noi substanțe pe lista, chiar dacă ei au respectat comunicatele trimise de instituție, sunt doar niște oameni care cândva luau niște pastile care nu erau considerate substanțe dopante.

Asta fac toti. De asta performanțele cresc din ce în ce mai tare în sportul mondial. Toți sportivii iau suplimente, dar există unii care iau cu bună știință suplimente de pe lista de “interzise”. Eh, aia n-au nicio scuză.

Dar când vine vorba de sportivi care cândva foloseau substanțele legale, ca toți ceilalți, până ce substanțele folosite de ei să devină “dopante”, după care s-au oprit din a le lua, de ce comentăm?

By | 2016-08-01T12:22:32+00:00 August 1st, 2016|General|

About the Author:

Maratonist, Inginer, Copywriter

Leave A Comment