Primul meu semimaraton

Azi-noapte, in timp ce incercam sa invat pentru un examen, am luat o hotarare ce nu avea nicio legatura cu studiatul sau facultatea. M-am hotarat ca anul asta sa alerg primul meu semimaraton.
Desi acum un an ma batea gandul sa ma inscriu la un maraton, m-am gandit totusi ca ar fi o distanta putin cam mare si am renuntat la idee. E adevarat ca am alergat neantrenat o cursa de 10.5 km, dar totusi pana la 42.195 de km  e cale lunga, asa ca semimaratonul este cea mai buna alegere momentan.
Semimaratonul pe care vreau sa il alerg este cel din cadrul celei de-a 7-a editii a Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon 2014 ce va avea loc pe 4-5 octombrie. Dupa ce in ultimii 2 ani am alergat cursa de 3 km in cadrul acestui eveniment, a venit momentul sa trec la urmatorul nivel.

Pentru moment mi-am setat ca target pentru cursa asta un timp sub 2 ore, dar sper ca pana in octombrie corpul meu sa dea semne ca as putea sa scot un timp mult mai bun.
Ca sa scot timpul asta o sa fac un antrenament de 3 luni, antrenament pe care il voi incepe pe 1 iulie. Pentru moment sunt hotarat sa urmez un program oferit de RunKeeper, dar e foarte probabil ca pana pe 1 iulie sa imi cumpar versiunea full a aplicatiei Endomondo ce imi va permite sa folosesc optiunea “coach”. Aceasta facilitate oferita pe varianta premium ma va ajuta in timpul sesiunilor de antrenament dandu-mi indicatii cand sa maresc sau sa scad ritmul in functie de nivelul la care sunt pe parcursul pregatirii.

Pe langa bariera fizica pe care trebuie sa o depasesc, mai exista in lupta mea cu semimaratonul inca un obstacol pe care sper sa il trec cu brio, acesta fiind blocajul psihic.  Intr-o cursa atat de lunga este foarte greu sa te concentrezi la altceva decat la alergat, fapt ce te poate face sa cedezi. Tin minte ca am avut problema asta si la cursa de 10.5 km, cam pe ultimul sfert al cursei, cand incepusera sa ma doara gambele si ma gandeam ca e posibil sa fiu nevoit sa renunt. Fiecare borna kilometrica de care treceam reprezenta un ragaz si o incurajare sa termin cursa.  Am fost nevoit sa ma opresc si sa merg distante de aproximativ 100 de metri de 3 ori pe parcursul distantei, dar nu vreau sa se repete asta la semimaratonul din octombrie. Tocmai de aceea pe parcursul antrenamentelor va trebui sa lucrez putin si la psihic pe partea de anduranta si determinare. Stau destul de bine, dar neatingand pana acum distanta respectiva, nu prea stiu cum o sa ma comport, asa ca cea mai buna alegere este preventia.

running-motivation-6

Invit pe oricine doreste sa ma intrebe detalii legate de programul de pregatire, iar daca sunt doritori, chiar mi-ar placea sa am “parteneri” de antrenament. Am pus ghilimelele respective deoarece eu nu voi fi in Bucuresti in primele 2 luni de antrenament, dar asta nu impiedica pe nimeni sa-mi fie partener deoarece o sa fac public fiecare antrenament cu toate detaliile necesare legate de distanta, viteza si timpi.

O sa doara, dar satisfactia de la final o sa merite tot efortul!

“Daca vrei sa ai parte de ceva ce nu ai mai avut pana acum, trebuie sa faci ceva ce nu ai mai facut pana acum.”

By | 2017-03-18T16:33:56+00:00 June 4th, 2014|General|

About the Author:

Maratonist, Inginer, Copywriter

Leave A Comment