Pregătim niște generații de nepregătiți

Mai demult, dacă veneai acasă cu o notă mică, te certau părinţii şi te mai alegeai, poate, şi cu o pedeapsă.

Acum, dacă vii acasă cu o notă mică, părinţii dau vina pe profesori, fiindcă ei sunt de vină dacă odrasla nu a luat notă cuvenită. Punem mai mult accent pe note decât pe învăţat şiasta e un fenomen din ce în ce mai prezent.

Fix în aceeaşi direcţie a fost şi evenimentul întâmplat în urmă probei de matematică de la Evaluarea Naţională. Fiindcă majoritatea copiilor de clasa a 8-a n-au fost în stare nici să observe, dar nici gândească logic, s-a creat o petiţie prin care exerciţiul cu graficul fie declarat nul.

Nu petiţia e problema, fiindcă oricum n-o ţină cererea respectivă, ci mentalitatea părinţilor. Este mai uşor dai vina pe profesor, când copilul tău, după nişte Counter Strike intensiv, s-a dus la testul de matematică şi n-a dat atenţie principalului element care clarifice graficul – “legenda“. Şi fiindcă tot vorbim de legende, mai există posibiltatea ca unora dintre elevi le fi stat capul la League of Legends.

Graficul din articol este din variantele propuse ca model, pe site-ul www.edu.ro, deci astfel de exerciții puteau fi pregătite de acasă, cu același format și cerință.

Toate acestea ar putea fi nişte probleme minore, nişte cazuri izolate, dar când facem o analiză a ultimilor ani, realizăm învăţământul nostru o ia în jos, la conducere rulându-se la nesfârşit aceleaşi epave de profesori universitari, care ar trebui de mult fi lăsat locul oamenilor mai tineri.

De ce spun asta? Pentru , mânat de curiozitate, am sunat-o pe mama, astăzi, o întreb despre toată situația asta cu părinții revoltați.

Așa am aflat nu mai existănotă de trecere” la acest examen. E de ajuns te prezinţi, o faci “de oaie”, pentru oricum nota ta va intra la media de admitere împreună cu media celor 4 ani de gimnaziu şi nu va conta tu ai o medie chiar sub valoarea “sfântului 5”. Vei intra oricum la liceu oricât de nepregătit eşti.

Nu mai punem accent deloc pe pregătire și pe un minimum de cunoștințe. Simplul fapt că stim să respirăm e de ajuns.

Cum spuneam mai sus, graficul de la început este oferit pe www.edu.ro. ca exemplu, pentru generația 2014-2015. Dacă elevii s-ar fi pregătit rezolvând variante propuse de minister, ar fi găsit acel exercițiu care este aproape identic cu cel de la examenul de anul ăsta. Diferă doar valorile de pe diagramă:

exercitiu-mate-diagrama

By | 2017-03-18T16:33:36+00:00 June 30th, 2016|General|

About the Author:

Maratonist, Inginer, Copywriter

Leave A Comment