Povestea din spatele primei curse de 10 km

Astăzi m-am gândit să spun o poveste. Una scurtă despre un eveniment trist, dar care mi-a schimbat complet atitudinea despre alergare.

Se făcea că eram în aprilie 2013 şi trecuseră aproximativ 3 ani de când începusem să simt puţin gustul alergării, dar nu alergam mai mult de 3-4 km fiindcă nu-mi propuneam mai mult. În momentul ăla (aprilie), nu mai alergasem nici măcar o tură de parc de cel puţin jumătate de an şi eram la facultate fără gânduri de mişcare în viitorul apropiat, doar cu dorinţa de a ajunge să alerg (poate) 10 km în cadrul Semimaratonului Bucureşti, din mai.

Deschid laptopul şi-mi sare în ochi un event, pe Facebook. Fusese atentat terorist la Maratonul din Boston. Fuck! Habar n-aveam şi părea că trăisem cu capu’-n sac.

Eventul era unul de omagiere şi consta dintr-o alergare de la Parcul Herăstrău până la Ambasada Americii la Bucureşti, pentru a depunde flori şi lumânări.

Nu cred că mi-a luat mai mult de 10 secunde să mă hotarasc şi să “o iau din loc” către Herăstrău, îmbrăcat în hainele de oraş.

Ce am înteles eu din acţiunea respectivă a fost ceva ce nu întelesesem până atunci, când alergam. Alergarea înseamnă libertate, iar teroriştii i-au privat pe alergătorii de la Boston de ea. Evenimentul la care ei îşi manifestau plăcerea de a alerga fusese “revendicat” de unii care vor doar haos. Asta nu i-a oprit să se întoarcă în anii următori pentru a termina traseul de 42.195 km.

Gaşca mică din Herăstrău era alături de ei. Deoarece exista posibilitatea unor noi atentate, chiar la evenimentele de omagiere, demersul celor ce s-au prezentat la alergarea de la Bucuresti a fost îndeaproape supravegheat de o dubă S.R.I. Antitero şi câteva maşini de poliţie şi jandarmerie.

Într-un moment de genul ăsta au loc schimbări în mentalitatea unui om. Dacă se antentează la spiritual liber al omului, omul raspunde. Noi am răspuns tot prin alergare. În momentul ăla am ştiu că asta vreau să fac cu timpul meu.

Foto

By | 2016-03-31T16:44:19+00:00 March 31st, 2016|General|

About the Author:

Maratonist, Inginer, Copywriter

Leave A Comment