Mergi și donează sânge! Fii erou!

 Aveam de gând de mult timp să scriu articolul ăsta, dar am tot amânat și acum am gasit momentul oportun să îl pun pe “foaie”, luând în considerare evenimentele din ultima perioadă.

Fiind un “donator vechi” (așa scrie pe fișa mea), știu câteva detalii despre această procedură care poate, și chiar salvează vieți.

Cel mai important de știut, este faptul că, în momentul în care o persoană donează sânge, trebuie să îndeplinească anumite condiții. Aceste condiții sunt, în ciuda aparențelor, importante atât pentru donator, cât și pentru primitor.

Procesul presupune completarea unui formular în legatură cu starea de sănătate, urmat de o consultație în cabinetul unui doctor, loc în care se va stabili și grupa de sânge (pentru cei ce donează prima dată), dar se va verifica și glicemia persoanei, așa că dacă doriți să donați, MÂNCAȚI INAINTE! (dacă auziți faza cu “nu se mănâncă înainte de donarea de sange”, să stiți de la mine că e porcarie mare).

La fel de important de știut este că nu trebuie să mâncăm lactate înainte de a face o donare de sânge, deoarece este posibil ca sângele nostru să ajungă la o persoană cu intoleranță la lactoză, iar asta i-ar face rău.

Un criteriu de selecție pentru siguranța donatorului este eliminarea persoanelor ce suferă de hemofilie, deoarece în urma donării se riscă hemoragii ce pot deveni devastatoare.

În cazul pacienților ce urmează să intre în operație și care au nevoie de sânge (operații de lungă durată), poate exista posibilitatea ca volumul de sânge necesar să depașească chiar și peste 10 litri (în cazul multiplelor intervenții cantitatea necesară e mult mai mare și se întinde pe o perioadă mai lungă de timp). Tocmai de aceea, în cazuri de genul acesta, este indicat ca persoanele ce vor să ajute, să mearga în număr cât mai mare și pe o perioadă mai lungă de timp.

Puteți merge să donați, indiferent de grupa de sânge pe care o aveți. Dacă grupele de sânge nu se potrivesc, pacientul va primi grupa de care are nevoie din rezerva de sânge a spitalului, iar sângele vostru va completa locul lipsă în respectiva rezervă de sânge.

În cazul meu, chiar și după 4 donări și multe alte sesiuni de “ace”, pentru analize, tot îmi tremură mana atunci când vine momentul în care trebuie să mi se ia sânge. Cu toate astea, nu ezit să merg și să donez, ori de câte ori cred că starea mea de sănătate se află în condiții optime.

Țara noastră duce lipsă de rezerve de sânge, așa că orice gest contează enorm! Există cazuri în care pacienții nu pot primi sânge deoarece grupa de care au nevoie nu se află în rezerva spitalului.

În medicina modernă nu se mai practică transfuziile în cantități mari, atunci când vine vorba de sânge cu grupe diferite, chiar dacă donatorul este “donator universal” (grupa 0) sau beneficiarul este “primitor universal” (grupa AB). Acest tip de transfuzii se mai practică doar dacă este nevoie de o cantitate mai mică de 400 de ml (sau o valoare apropiată).

Deci acum nu mai există scuze de genul “lasă că se duc cei cu grupa 0(zero) să doneze că ei sunt donatori universali”. Nu!

Orice persoană care merge și donează sânge oferă o șansă la viață!

Mergi și doneaza! Sângele înseamnă viață! Fii erou!

In București, recomand Institutul Național de Hematologie (proaspăt renovat) ce se află la următoarea adresa: Strada Doctor Constantin Caracaș 2-8, București!

DONAREA SE FACE CEL MAI TÂRZIU LA ORA 14:00, dar eu zic să nu așteptați până la ora aia!

Acesta este chestionarul ce trebuie completat (cel de care spuneam mai sus):

By | 2017-03-18T16:33:50+00:00 October 20th, 2015|General|

About the Author:

Maratonist, Inginer, Copywriter

One Comment

  1. Luciana Corlan October 21, 2015 at 23:50 - Reply

    […] povestește câte ceva din experiența lui ca donator, încurajându-și cititorii să-i urmeze exemplul. Are chiar și formularul ce trebuie completat […]

Leave A Comment