Maratonul Olteniei, prima experiență serioasă de trail

Maratonul Olteniei a fost o experiență epuizantă, dar foarte frumoasă în același timp. Spun asta deoarece de la un anumit moment simți ca trebuie sa evoluezi, nu neapărat ca distanță sau viteză, ci și ca dificultate.

Fix pentru ca voiam o provocare la sfârșit de vară, am acceptat invitația organizatorilor Maratonului Olteniei și m-am deplasat din localitate pentru a poposi pentru prima dată în Râmnicu Vâlcea, un oraș mic, frumos și liniștit, atât cât am vazut eu din el.

Prietenul Waze ne-a adus pe drumul cel bun până la locație pe mine și pe colegii de cursă Anca și Adrian, asta după ce plecarea a avut loc în dimineața evenimentului, deci e de la sine înțeles că dormeam pe mine înainte de start.

Pentru că a devenit tradiție să pun poza, înainte de evenimentele la care particip, în care să se regasească echipamentul pe care urmează să-l folosesc și pentru că am uitat asta cu o seară înainte, am înșirat toate cele pe betonul din parcarea de lângă zona de start.

Tot pentru că a devenit tradiție, nu am apucat să mă încălzesc foarte bine, dar am facut-o îndeajuns de mult încât să fiu în formă la start, dar și să am timp să mă salut cu persoanele cunoscute care se aflau la locație.

Am fost super încântat de faptul că evenimentul l-a avut ca MC pe Cosmin Cernat. Mi-a amintit de perioade de acum mulți ani când îl urmeam la Știrile din sport de la TVR. Glumele de dinainte de start și de după finish m-au făcut să trec mai ușor peste șocul celor 5 km de urcare cu diferența de nivel de aproximativ 350 de metri.

Și fiindcă tot a venit vorba de traseu, se poate rezuma la 5,7 km de urcare criminală si 5 km de binecuvântare pe coborare.

La un moment dat ajunsesem să mă uit la ceas dupa fiecare 1-200 de metri să văd cam cât mai am până la punctul de alimentare care era la momentul începutului coborârii.

Din acel moment m-am bazat pe viteză și am început să accelerez. Am avut parte și de o surpriză neplacută. Un dulău, probabil stârnit de faptul că alergam pe teritoriul lui, s-a gândit să mă latre putin, fapt ce m-a scos din starea de euforie a coborârii.

Ajuns pe sosea am stiut că intru în linie dreaptă spre finish, astfel că ultimul km întreg (al 10-lea) a fost cel mai rapid, mai rapid chiar decât cei de coborâre de pe munte.

În timp ce alert,gam cu poftă către linia de finish, m-am întâlnit cu unul dintre cicliștii care au însoțit alergătorii pe partea de plat, iar domnul respectiv mi-a spus că sunt al optulea.

Nu prea-mi venea să cred, dar când s-au afișat rezultatele am aflat oficial că am fost locul 8 la general și 5 la categoria de vârstă pe distanța de 10 km. Faptul că am scos un asemenea rezultat, la primul traseu serios de alergare montană la care am participat, mă motivează și mai tare să mă antrenez și pentru alte trasee montane, iar anul viitor să fac multe deplasări.

Maratonul Olteniei va fi clar pe lista de anul viitor, dar poate voi schimba traseul și voi alerga semimaratonul. Rămâne de văzut.

Toate fondurile strânse din înscrieri au mers către secția de copii născuți prematur a spitalului Râmnicu Vâlcea.

Echipamentul meu nu a fost unul tocmai adaptat traseului, alergând ca și până acum cu încălțările de asfalt Asics Nimbus 16. Pentru că știam că o să am de suferit pe urcare, am ales să protejez gamebele cu jambierele de compresie Compressport și am folosit și puțin Ketonal.

Pentru că în perioada asta am în teste smartwatchul Garmin Vivoactive, nu puteam să nu îl folosesc, mai ales că statisticile sunt cu siguranță mai clare decât cele de pe telefon, atât pe altitudine cât și pe viteză. Urmează să fac și un review detaliat, după triatlonul de la Mamaia.

Probabil rezultatul asta nu ar fi fost posibil fără ajutorul antrenamentelor din sala de forță pe care le-am urmat prin programul 7card. Era nevoie să urmez antrenamente pentru forță deoarece urmează și semimaratonul din cadrul Transmaraton unde voi avea 14 km de urcare din totalul de 21.

Mai jos este graficul întegii alergări de la Maratonul Olteniei cu marcaj pentru altitudine, pace si cadență.

By | 2017-03-18T16:33:51+00:00 September 1st, 2015|Jurnal de cursă|

About the Author:

Maratonist, Inginer, Copywriter

2 Comments

  1. mares June 4, 2016 at 19:12 - Reply

    Ce maieu porti?

Leave A Comment