Hate-ul si dezinformarea sunt la moda

Am vazut, in ultima perioada, foarte multe articole de hate, unele scrise pe buna dreptate, dar majoritatea scrise doar de dragul de a mai prinde niste trafic.

Pe langa aceste articole, vin cele cu titluri ce contin cuvinte ca “SENZATIONAL”, “SOC”, “NU O SA-TI VINA SA CREZI”, urmate de niste stiri banale, neinteresante si neimportante pentru opinia publica relevanta.

Motivul pentru care am hotarat sa scriu articolul asta este faptul ca am observat ca multi romani sunt superficiali, dar superficiali rau de tot.

Superficialitatea si prostia sunt infloritoare, astfel se intampla ca plecand de la cativa indivizi sa se faca generalizarea.

S-au generalizat toti politistii si jandarmii ca-s niste bulangii doar pentru ca sunt cativa cretini pe lume care nu se incadreaza in codul etic al functiei pe care o exercita. Exemplu a fost cazul cretinului care se credea executor si l-a impuscat pe “tanarul” ala in cap. Nici cu “tanarul” nu mi-e rusine fiindca face parte din specia aia cretina care generalizeaza. El si prietenii lui sunt inutili pentru societate, dar se cred activisti atunci cand sunt beti morti pe strada.

Specia asta rara de revoltati merg pe principiul “Toti politistii sunt bulangii. Hai sa facem niste abuzuri, dupa care sa ne plangem ca am fost tratati necorespunzator! Poate in timp ce facem asta demonstram ca sunt ei bulangii si nu noi in afara legii.” Marea problema in era internetului sunt filmuletele alea care manipuleaza rau de tot fiindca intotdeauna expun a doua jumatate a conflictului, adica reactia politistului. Niciodata nu este expusa si prima parte, aia in care civilul incalca legea si merita pedepsit.

O alta generalizare cretina pe care n-o suport e aia cu “toti barbatii sunt niste porci”. Asta era replica Elenei Cirstea la toate emisiunile la care mergea. La fel de cretin este pseudo-jurnalistul rasat crescut in Franta, Radu Banciu, care e de parere ca toate femeile sunt curve pentru ca l-au refuzat pe el cateva. Fie vorba intre noi, le inteleg pe doamnele care l-au refuzat. Tot specimenul e de parere ca toti copiii romani sunt urati. Bai, Radu Banciu, daca tu ai fost si esti urat, asta nu inseamna ca toti copiii romani sunt urati.

Daca ar fi sa ma incadrez si eu intre cei care fac generalizari aiurea, as putea sa spun ca toti jurnalistii sunt prosti, fiindca avem asemenea aratari care au titulatura asta. Bineinteles ca nu o sa spun asta fiindca realitatea nu este aceasta, in niciun caz.

Multa lume tinde sa-i apostrofeze pe “jurnalistii” care scriu pe la publicatiile alea inutile gen Click, Cancan sau Realitatea, pentru titlurile pe care le enumeram la inceputul articolului. Adevarul este ca respectivii tineri nu sunt deloc prosti, ci au observat ca merge cu titluri de genul si le folosesc incontinuu. E logic ca atunci cand creezi intriga si plantezi curiozitate in mintea unui om, omul ala reactioneaza. De multe ori se prinde ce e ceva necurat la mijloc, dar in majoritatea cazurilor, omul da click. Asta o arata si statisticile, dar si faptul ca astfel de inutilitati exista inca si pe “print”, dar si pe online.

Am ametit intre ele ideile in articolul asta, dar ideea de baza era ca nu suport generalizarile care au ca studiu de caz indivizi si cazuri extrem de particulare.

Desi ar trebui sa cunoastem cu totii notiunile, tin sa le repet, venind dintr-un mediu in care predomina numerele. Generalizarea tine de statistici. Pentru ca generalizarea sa fie corecta, procentul trebuie sa fie cat mai mare, peste 50%. Orice procent sub 50% nu ar trebui sa permita generalizarea.

Nu mi se par relevante nici statisticile facute pe esantioane foarte mici, exemplu fiind numarul clasic de 2000 de persoane.

Din moment ce nici 2000 de oameni nu-s sufiecienti pentru o statistica sigura, noi ca indivizi integri, ce dorim a face parte dintr-o democratie constitutionala, nu ar trebui sa facem generalizari plecand de la 1-2 cazuri particulare pentru ca exista intotdeauna mai multe cazuri care anuleaza tot ceea ce sustinem noi.

Concluzia este: Lasati-o mai moale cu superficialitatea si incercati sa intelegeti ce se intampla in jurul vostru inainte sa judecati.

Sursa foto: https://empathicperspectives.wordpress.com/

By | 2016-05-31T10:36:47+00:00 June 24th, 2015|General|

About the Author:

Maratonist, Inginer, Copywriter

Leave A Comment