Gods of Egypt – poveste cu zei și muritori de rând pe post de zei

A fost odată ca niciodată un zeu care avea doi fii, unul bun și altul rău, zei și ei. Ăsta maleficu’ îl omoară pe ăl milostiv și îi scoate ochii, la propriu, lu’ nepotu-su, taman la serbarea sa de încoronare ca zeu al Egiptului. Apoi se autoproclamă el, maleficu’, conducătorul suprem și face numai rele. Și, cum în povești cu zâne, zei în cazul de față, apar mereu și oameni obișnuiți, și aici avem parte de un amărât de hoț, muritor de rând, care face toată treaba cea grea și se alege, în final, cu supranumele de Zeul Imposibilului.

Zeul Luminii, Ra, care stă toată ziua și toată noaptea pe o barcă solară și se luptă cu întunericul, și-a luat, într-un fel, mâna de pe fiii săi. L-a lăsat pe Osiris cu soția sa, Isis, să domnească peste teritoriile populate din preajma Nilului, iar fiul Seth a ajuns zeul deșerturilor. Dar, oropsitul Seth se va răzbuna! Scena în care copilul Seth îi reproșează tatălui Ra că l-a iubit mai mult pe fratele său, Osiris, e magistrală. Și la zei e fix la fel ca la oameni. Unde-o fi dreptatea? Cred că unde vrea ea.

Regizorul filmului, Alex Proyas, care, întâmplător (sau nu), s-a născut în Egipt și care și-a pus semnătura și pe ”Corbul”, cu Brandon Lee, îmbină o parte din istoria mitologică cu o parte din imaginația lui și coace o poveste în care iubirea, puterea, femeile frumoase, bărbații cu mușchi, răzbunarea, orgoliul, binele, răul făceau parte și din viața de zi cu zi a zeilor din Egiptul Antic.

La începutul filmului, domnește o stare de bine în tot regatul aurit, la propriu. Oamenii își vedeau de viața lor zilnică, unii munceau, alții stăteau degeaba. Ca și azi.

În ziua banchetului de predare a ștafetei de către Osiris fiului său, Horus (Nikolaj Coster-Waldau), viitorul rege-zeu apare, inițial, mai mult ca un personaj rău decât ca unul bun. Îți dă senzația că e un răsfățat și-un arogant, cu zeița Iubirii, Hathor (Elodie Yung), drept nevastă. E trezit, îmbăiat, primenit, pregătit de slugi pentru a-și face o mega apariție în fața poporului adunat la templu. Toată lumea e fericită. Dar nu durează mult, că apare zeul malefic, Seth (Gerard Butler). La început, cu gânduri aparent bune, dar în două minute îl omoară pe frate-su și îi scoate ochii lu’ nepotu-su. Și astfel se dezlănțuie prăpădul.

godsofegypt

Încă din primele imagini apare un cuplu de muritori de rând, săraci, un hoț, Bek (Brenton Thwaites) și iubita sa foarte frumoasă, Zaya (Courtney Eaton). Ei stau în primul rând la marea sărbătoare, iar când răul învinge binele, el ezită să se supună noii conduceri. Simți că e un răzvrătit. Un răzvrătit care îl fură până și pe Seth, în ciuda atâtor capcane puse astfel încât niciun om obișnuit să nu iasă viu de acolo. Dar el iese. El rămâne viu până la final, însă mult iubita lui Zaya moare. Atunci când ea moare, se mută scena pe tărâmul celălalt, într-o atmosferă cu o lumină difuză, cu zei jumătate oameni-jumătate animale, unde era liniște și toți mergeau în șir indian, având de trecut de nouă porți, pentru mântuire. Și la fiecare poartă era un zeu, sau un juriu de zei, care îți cereau ofrande, un inel, un cercel, ce-avea fiecare. Zaya are doar un zâmbet de dat. Superb, de altfel. Dar nu era pe lista de ofrande. Se găsește însă o portiță de scăpare și pentru ea. Unde dragoste e…totul e.

Filmul e 3D, imaginile sunt sclipitoare, accentul e pus, de multe ori, pe detalii, lumina Soarelui Ra e fix cum trebe’, efectele speciale, din plin, fiind vorba de un film fantastic. Dar nici nu s-au zgârcit la bani, că au avut 140.000.000$ pentru asta. Și le-a ieșit foarte bine.

Bărbații sunt îmbrăcați în zale și mușchi, Butler amintește de ”300”, când era el bun, aici, însă, te convinge că e crud, plin de energie negativă. La fel și Coster-Waldau, personajul pozitiv, nu prea vorbăreț, zeul aliat cu un om, care fac totul în numele dragostei. Femeile sunt foarte frumoase și par duse des la sală, îmbrăcate în rochii care le dezvăluie mult din armonia zeicească a liniilor, mișcărilor, tenurilor, trăsăturilor.

Povestea e fantastică, dar dacă dăm la o parte zeii care se transformă în păsări îmbrăcate în armuri, cu puteri supranaturale, rămâne viața de zi cu zi, din Egiptul de acum mii de ani, sau de azi, cu bune și cu rele.

Toată lumea știe că binili învinge, dar merită să vezi prin ce trec zeii și muritorii ca să fie bine pentru omenire. Că nu-i chiar ușor.

Filmul intră astăzi în cinematografele din România, distribuit de către RoImage.

Text: Geanina Sandu

By | 2017-03-18T16:33:37+00:00 February 26th, 2016|Film/Serial, Guest Post|

About the Author:

Maratonist, Inginer, Copywriter

Leave A Comment