Frontierele Luminii – Cel mai puternic laser din lume

Miercuri, primeam o invitatie pentru a merge sa vad santierul ELI-NP – Extreme Light Infrastructure – Nuclear Phisics. N-am stat pe ganduri si am acceptat instant.

Pe langa vizita efectiva la lucrarile pentru cel mai mare laser din lume, am aflat niste informatii foarte interesante despre ceea ce se va construi acolo, din documentarul original Digi World care va avea premiera pe 18 decembrie.

Iata cateva dintre ele:

 1. Proiectul este estimat la 356 milioane euro si este cel mai mare proiect de infrastructura din Romania.
 2. Tarile care au concurat pentru a putea gazdui aceasta contructie au fost Franta, Romania, Cehia si Ungaria. Romania a fost aleasa ca punct principal, iar in Cehia si Ungaria se creaza alte doua locatii adiacente pentru experimente de mai mica amploare.
 3. Experimentele vor incerca generarea, in punctul maxim al laserului, a unei puteri de 200 de petawatti (1 petawatt = 1015 watti). Puterea primita de Pamant de la Soare pe toata suprafata lui ajunge la un total de 174 de petawatti, deci doar imaginati-va ce putere va avea laserul respectiv.
 4. Valorile maxime de putere ale laserului, fiind fascicol luminos pulsatoriu, vor fi atinse intr-un interval foarte scurt de timp, de 27 de femtosecunde. O femtosecunda inseamna 10−15 secunde sau 0.000000000000001 secunde.
 5. La Magurele, ELI-NP va fi primul institut din lumea care va incerca ciocnirea intre un fascicol luminos (laserul) si un fascicol de raze gamma.
 6. Experimentele vor cuprinde si incercarea de creare a materiei din energie in urma ciocnirilor dintre laser si razele gamma.
 7. Se vor face cercetari la nivel subatomic prin incercarile de studiere a nucleului atomic, dar si prin creare de pozitroni. Pozitronul este antiparticula electronului (sarcina electrica pozitiva cu valoare de +1).
 8. Cladirea va beneficia de un sistem foarte avansat antivibratii, astfel ca podeaua va fi construita pentru a nu exista niciun fel de perturbare. Pana si o modificare de un nanometru poate afecta experimentele.
 9. Temperatura va trebui tinuta constanta la o valoare de 20.5 grade celsius, iar, pentru asta, va fi folosit un sistem de ventilatie geotermal cu puturi adanci de pana la 1000 de metri ce vor echilibra temperatura in toate incaperile.
 10. Pentru acest proiect, echipa de cercetatori ar putea fi nominalizata la Premiul Nobel.
 11. Bonus: 11. Laser, frate!

Pentru mai multe detalii interesant, va sugerez sa accesati site-ul proiectului www.eli-np.ro/ro/ si sa vizionati documentarul Digi World. Eu am ramas fascinat de informatiile pe care le-am aflat si de amploarea proiectului.

By | 2015-12-11T15:01:27+00:00 December 11th, 2015|General|

About the Author:

Maratonist, Inginer, Copywriter

Leave A Comment