Doi artiști Pe malul mării

Ea, Vanessa – o fostă dansatoare, el, Roland – un scriitor mediocru, împreună un cuplu din New York pe marginea prăpastiei. Își pun pălăriile, se urcă în mașina decapotabilă și ajung pe o coastă franceză, la mare, cu scopul de a se salva, anii `70 – prima imagine din film.

Al doilea film în care Brad Pitt și Angelina Jolie Pitt joacă împreună, după zece ani. Primul în care sunt un cuplu și-n realitate și-n film. Ea blondă, cu fuste midi și bluze de mătase, el cu mustață, maiouri si pantaloni cu pense. Țigări și Pastis. Pescari și cea mai caldă lumină.

brad-pitt-angelina-jolie

La început îți place mai mult de el, pare personajul pozitiv, pare că are intenții bune, chiar dacă se tot afundă în paharul cu alcool, în căutarea inspirației. Ea e o ciudată cu privirea în gol, căreia nu-i convine nimic. Dar simți că e ceva care i-a adus pe amândoi în impasul ăsta. Afli mai târziu ce și înțelegi spre finalul celor 132 de minute de film.

”Am putea fi fericiți. Tu te opui fericirii” – îi zice Roland Vanessei. Ea pare neatinsă de aceste cuvinte, pare că n-o poate atinge nimic. Situația se animă când, la hotelul unde stau, vine un cuplu de tineri proaspăt căsătoriți: Lea (Mélanie Laurent) și François (Melvin Poupaud). Apare gaura în perete, o reinterpretare a găurii cheii, prin care Vanessa la început, apoi și Roland își spionează tinerii vecini. Iar acest spionaj îi apropie, îi aduce unde au fost odată. El, soțul iubitor, care are mereu grijă de ea și îi întoarce ochelarii de soare trântiți cu lentilele în jos. Ea, soția zâmbitoare, care îl copleșește cu o singură privire.

Cadre lungi, statice, de multe ori ai impresia că urmărești o piesă de teatru. Plutește un calm de sudul Franței în tot filmul, chiar dacă, în esență, e o dramă. Într-o atmosferă de acum 40 de ani, fără telefoane deștepte și fără Facebook, asiști la frământările a doi oameni maturi, care vor să recâștige ce-au pierdut, dar nu știu cum. O mână de ajutor le întinde și bătrânul de la restaurantul unde merge zilnic Roland cu caietul lui ale cărui pagini rămân de cele mai multe ori albe. Pentru că inspirația nu vine. Bătrânul, care-și pierduse soția în urmă cu un an, dar cu care crede că se va reîntâni în Rai, încearcă să îi apropie pe cei doi, să le deschidă ochii.

bythesea

Pe la jumătate filmului începi s-o placi și pe Vanessa, cu paloarea ei cadaverică în multe cadre. Empatizezi cumva cu suferința afișată în fiecare centimetru de piele. Cu sentimentele umane de gelozie, ură, invidie, răutate, expuse excelent. Iar finalul este de Hollywood, cu happy-end. Dar și cu un gust ușor amar.

E singurul film pe care l-am făcut și care vine cu totul din mintea mea nebună”, povestea Angelina Jolie Pitt despre povestea din ”Pe malul mării”, pe care a scris-o și regizat-o, iar soțul ei (nu numai din film), Brad Pitt, a semnat-o ca producător.

Din 20 de noiembrie, îl puteți vedea pe Brad Pitt vorbind murdar în franceză, împleticindu-se de la atâta pastis și pe Angelina Jolie Pitt trăindu-și drama.

Filmul este distribuit în România de către RO IMAGE.

Text: Geanina Sandu

 

By | 2017-03-18T16:33:50+00:00 November 20th, 2015|Film/Serial|

About the Author:

Maratonist, Inginer, Copywriter

Leave A Comment