Cometa ce mai vine peste 8000 de ani

Daca nu dormeati azi-noapte pe la 3 si 6 minute, e posibil sa fi fost luati prin surprindere de o lumina foarte puternica ce a “albit” cerul Romaniei si nu numai. Am crezut ca nu e nimic special, dar intrand pe net am aflat ca, de fapt, a avut loc un fenomen astronomic foarte rar.

E vorba despre o cometa care traverseaza sistemul nostru solar in aceasta perioada. Ea a fost descoperita in august 2014 si, de atunci, i-a fost monitorizata activitatea, in urma unor calcule constatandu-se ca perioada sa orbitala era de 11500 de ani, iar in urma trecerii printre planetele vecine, aceasta a scazut la 8000 de ani.

Cometa poarta numele de C / 2014 Q2 si a fost descoperita de astronomul amator australian Terry Lovejoy in constelatia Puppis. Se pare ca aceasta va mai ramane “in zona” o perioada, estimata la inca 35 de ani, deci pana prin 2050. Desi noaptea trecuta a trecut la cea mai mica distanta fata de pamant, aceata poate fi vazuta cu ochiul liber pentru inca o perioada, iar noaptea de 10 ianuarie va fi momentul de “maxim” pentru emisfera Nordica, adica si pentru Romania, care se afla fix la mijlocul emisferei, pe paralela de 45°.

Daca serile urmatoare nu aveti somn sau daca pur si simplu vreti sa vedeti un fenomen unic in viata, mergeti afara, indurati frigul si priviti cerul, asta daca cerul va fi senin, vesnica problema la fenomenele de genul fiind norii care de multe ori isi fac simtita prezenta.

By | 2016-01-08T12:26:33+00:00 January 7th, 2015|General|

About the Author:

Maratonist, Inginer, Copywriter

Leave A Comment