După 6 ani de alergare şi multe dureri la genunchi, am hotărât, într-un final, să fac un RMN. După diagnosticul pus de imagist (leziune de menisc anterior, grad 3) a durat o perioadă de aproximativ o lună în care am cerut părerea mai multor medici pentru a fi sigur că intervenţia artroscopică era obligatorie.
Dintre toţi medicii la care am mers, Prof. Dr. Marian Anghelescu de la clinica Med Sport a fost singurul care m-a făcut să am încredere că totul va fi ok. Eu citisem deja multe articole de specialitate şi ştiam ce presupune o intervenţie la menisc, deci aveam nevoie de foarte multă siguranță în discuție ca să fac pasul cel mare.
Astfel de intervenţii sunt de două tipuri: ori ţi se scoate bucata ruptă, dacă este de dimensiuni mici (iar a doua zi pleci pe picioarele tale) ori este cusută bucata respectivă cu un device mic, dar scump (dar este interzis mersul timp de o lună).
În cazul meu, leziunea fiind veche de mai mult de 10 ani, era aproape imposibil ca sutura (coaserea) să mai facă vreo diferenţă, aşa că am mers la operaţie cu gândul că la 3-4 ore după voi calcă pe picior, iar a doua zi voi pleca pe picioare către casă, lucru care nu s-a întâmplat, dar să le luăm pe rând.
În ziua intervenţiei am avut voie să mănânc doar până la 9 dimineaţa. La 2 după–amiază am ajuns la spital după ce m-am plimbat puţin prin oraş, ca să mai uit de stres, şi undeva în jurul orei 4:30 mi s-a spus să mă schimb în halat (d-ăla din filme, cu dosul la vedere) şi să merg în sala de operaţie.
Atunci au început emoţiile şi prima înţepătură a fost pentru branulă. În mâna, în venele mele cât autostrăzile, deci fără complicaţii, dar cu tremur d-ăla involuntar de-mi venea să mă plesnesc singur.
Medicii şi asistentele au început să facă glume ca să mă calmeze, eu am luat parte la procedură şi am început să facem miştouri pe tema “de ce dracu’ să alergi ca nebunu’?”. Am fost întrebat şi “la ce te gândeşti când alergi atâţia km?”. N-am ştiut să dau un răspuns concret. :))
După ce branula a fost instalată a urmat anestezia. Aceasta a fost rahianestezie, adică acel tip care se face în canalul rahidian, nu în măduva spinării aşa cum umblă vorba prin târg. Undeva puţin deasupra bazinului, între vertebre, simţi o înţepătură. Nu e prea plăcut sentimentul, doare puţin şi simţi efectiv cum intră acul ăla, dar la nici 10 secunde începe să amorţească zona.
La 1-2 minute încep să te gâdile tălpile şi să nu mai controlezi prea bine picioarele şi după 10 minute nu mai ai nicio şansă să le mişti. E o senzaţie destul de ciudată să vezi cum medicul îţi ridică piciorul de pe masă şi îl “dă” cu tinctură de iod, iar tu nu ai niciun control şi nu simţi că te–ai mişca în vreun fel.
Toată intervenţia artroscopică se poate vedea pe un monitor, acelaşi pe care se uită medicii atunci când “operează“. Procedura presupune două găuri în picior prin care se bagă o cameră mică ce reproduce pe monitor imaginea mărită de 12 ori şi ustensilele cu care se realizează micile tăieturi.
După ce artroscopul a ajuns în genunchiul meu, s-a văzut mare şi clar faptul că ruptura este una foarte urâtă şi am avut de ales între a mi se tăia peste o treime din menisc cu posibilitatea de a călca imediat după operaţie sau a mi se sutura (coase) bucata respectivă cu un al aparat special conceput pentru rupturile de menisc, dar cu interdicţia de a călca timp de o lună. Asta e destul de greu de suportat psihic, dar şi fizic, fiindcă musculatura se atrofiază mult mai mult, deci perioada de recuperare este una de mult mai lungă durată.
Deşi eram familiarizat cu ambele variante, nu mi-a picat chiar bine când am văzut că de fapt era mai grav decât o arată RMN-ul. Cu toate astea, decizia normală şi firească a fost să mi se coasă meniscul cu aparatul respectiv (care, a propos, costă 1000 de lei).
La final, prin una dintre cele două găuri se introduce un tub de drenă care este purtat peste noapte şi prin care se elimină sângele care se mai scurge în zona intervenţiei. A două zi acesta este scos, iar pacientul este externat.
Aceștia sunt pașii efectivi ai unei intervenții artroscopice la genunchi.
Următorii paşi sunt reprezentaţi de zilele de recuperare şi de tratamentul postoperator, care diferă în funcţie de tipul de operaţie. În oricare dintre cazuri, tratamentul presupune şi injectarea de anticoagulant, injecţii pe care pacientul şi le face singur, la el acasă, în grăsimea de pe abdomen sau în cea de pe umăr. Chiar dacă am mai făcut, tot o să–mi tremure mâna când o să o fac pe prima. :))
Toata nebunia asta costă, dar tot ce pot spune este că merită.
Costurile, în cazul meu, au fost urmatoarele (in RON):
- Operație: 3000
- Device sutură: 1000
- Medicamentație postoperator: 400
Pe lângă toate acestea se adaugă şi sesiunile de kinetoterapie şi fizioterapie care vor urma + costurile aferente, despre care voi povesti pe viitor .
Recuperare ușoară 😀
Multumesc mult!
Sa speram ca nu costurile au fost o problema, e bine ca ai reusit sa treci peste, oarecum. Sa ai o recuperare cat mai rapida!
Multumesc mult! 😀
In niciun caz nu au fost costurile o problema. Le-am notat in articol ca nota informativa in cazul in care sunt oameni care se intreaba cam cat ar costa toata procedura, in cazul in care se hotarasc sa o faca.
[…] genunchii m-am gandit sa las si eu cateva ganduri aici. Mesajul din titlu vine dupa ce am citit la Sorin cat timp a fost necesar pana s-a prezentat la medic, iar mai apoi dupa cazul lui, am aflat de un […]
Te rog frumos, daca poti sa mi spui si mie daca dupa operatia la genunchi ai mai putut alerga din nou, si daca da, dupa cat timp si daca simti dureri/deranj.
Am dureri la un genunchi de foarte multi ani, cu diverse perioade in care a fost mai bine, alteori mai rau, dar de cateva luni am dureri de fiecare data cand alerg, astfel incat a trebuit sa renunt sa mai alerg, lucru care m a daramat practic psihic. M am hotarat ca ar fi timpul sa merg la un dr sa vad ce naiba am la el, si deja ma tem de rezultat….
Ma voi duce si eu tot la Dr Anghelescu de la Medsport. Au RMN acolo?
Merci si sanatate multa!
Salutare. Da, am putut sa alerg fara probleme dupa. Asta a fost si motivul pentru am hotarat sa ma operez, ca sa pot alerga in continuare fara dureri. La mine a fost nevoie sa stau fara sa calc pe picior o luna, fiindca aveam o ruptura serioasa, dar in anumite cazuri mai lejere poti calca inca de a doua zi.
La 2 luni si 2 saptamani dupa operatie mi-a dat voie medicul sa alerg si alergam fara probleme 5 km, fiindca atat imi dadea voie la momentul respectiv. De atunci si pana acum am alergat mai multe curse de 10 km si vreo 4 semimaratoane, deci du-te cu incredere sa iti rezolvi problemele. Nu are niciun rost sa te chinui cu durerile. ^_^
Multa sanatate si recuperare cat mai rapida!
Buna, iti multumesc pt raspuns. M ai mai linistit sa stiu ca ti ai putut relua alergarile, mai ales atat de repede dupa operatie. Dupa simptome, mi se potriveste mai degraba tendinita patelara, dar pana nu merg sa mi spuna sigur, nu pot sa fiu sigura ce am. Am incercat sa mi fac programare la dl Dr Anghelescu dar mi ai zis ca sa vin direct pt ca el consulta in functie de ordinea in care ajung pacientii, mi se pare cam ciudata abordarea, dar nu am unde sa ma duc la altcineva mai de incredere:-)
Multa sanatate!
Nu ai de ce sa iti faci griji. Poti mege linistita in una din zilele cand o sa ai timp. Asa am fost si eu si a fost totul in regula. Nu a durat mai mult de jumatate de ora pana cand am intrat in cabinet pentru consultatie, iar explicatiile primite m-au facut sa fiu sigur ca am facut alegerea potrivita.
Succes! Sa fie un diagnostic cat mai “usor”. ^_^
Am facut RMN si m am dus cu el la Dr Anghelescu. Am o displazie trohleara si o condromalacie patelara, nimic rupt. Se pare ca e o problema congenitala si destul de delicata. Patela in mod normal trebui sa stea atasata de trohleea femurului, dar femurul meu are o forma dreapta si din cauza asta patela sta mai sus decat locul unde ar trebui. De aici durerile pe care le am de ani de zile. Posibil sa am si la stangul aceeasi chestie tot din nastere. In mod ciudat, ala nu ma doare…
Deocamdata mi a recomandat infiltratie cu PRPsi solutie salina si sa iau pauza minim 6 luni de la alergare. O iau razna cred. Ma gandesc eu ca daca iau pauza asta, oricum dupa ce ma reapuc tot cam aia va fi, patela tot prost va sta…
Exista trohleoplastia, unde taie din os ca sa i dea forma corecta, dar nu mi o recomanda si oricum el nu face asa ceva.
In locul alergarii a zis ca pot bicicli si inota ( nu mi place inotul in mod special si nu ma vad ducandu ma la bazin).
Imi pare rau sa aud asta 🙁 Cred ca cel mai bine ar fi sa asculti sfatul medicului si sa vezi cum evolueaza situatia in viitor.
Dupa artroscopie menisc de 21 minute si Fraxiparine 0,4 la 12 ore pacienta a murit de tromb embolie .Se poate asa ceva
În ce locație a decurs operatira