Cancerul pulmonar nu așteaptă!

Cand vine vorba de astfel de subiecte delicate, stau destul de mult în fața unei pagini goale și mă gândesc cum ar trebui să încep. Ideal ar fi să nu fie nevoie să încep vreodată să scriu despre astfel de subiecte, dar ele fac parte din viața cotidiană.

Cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese dintre toate cancerele din cauza agresivității bolii și a faptului că este depistat în stadii avansate. Tocmai de aceea campania #CancerulPulmonarNuAsteapta își propune să conștientizeze oamenii de faptul că un diagnostic rapid și accesul la tratamentul potrivit le-ar putea mari șansele de supraviețuire cu până la 55%.

De curând, mi s-a propus să mă alătur echipei  #CancerulPulmonarNuAsteapta pentru a alerga împreună la Băneasa Winter Trail Run, pe 10 decembrie.

Asocierea dintre un eveniment de alergare și o campanie de conștientizare asupra cancerului pulmonar mi s-a părut una potrivită, așa că decizia de a mă alătura proiectului a fost una firească.

Asa cum spuneam mai sus, această boală este una agresivă și de cele mai multe ori depistată într-un stadiu foarte avansat, astfel că  în Romania în fiecare oră cancerul pulmonar cauzează un deces.

Stim cu toții că de cele mai multe ori tindem să trecem cu vederea anumite simptome, interpretându-le greși, dar, în cazul cancerului pulmonar, un diagnostic timpuriu crește șansele pacientului cu până la 55%. Aceste simptome sunt: tusea (cronică sau, în stadiu avansat, cu sânge), respirația îngreunată, dureri în piept sau de oase (ce pot fi confundate cu simptomele unei răceli) și infecțiile pulmonare sau bronșitele ce reapar frecvent.

Specialiștii estimează faptul că numărul deceselor cauzate de această boală crește de la an la an, tocmai de aceea trebuie prioritizate prevenția, diagnosticul precoce și tratamentul rapid.

Un gând de final: Cancerul pulmonar există și nu iartă. Am avut un caz în familie, dar la momentul respectiv, fiind mai mic, nu am realizat exact cât de rapid s-au mișcat lucrurile. Acum privind în urmă și cunoscând informațiile, realizez că perioada de timp dintre momentul depistării bolii și momentul decesului a fost una foarte scurtă. Boala era deja într-un stadiu avansat, iar operațiile erau deja tardive.

By | 2017-12-09T14:12:31+00:00 December 9th, 2017|General|

About the Author:

Maratonist, Inginer, Copywriter

Leave A Comment