Doamna primar, Gabriela Firea,
La ceas de seară, aş dori să va transmit că declaraţiile dumneavoastră mă fac să–mi doresc şi mai tare să mă car din oraşul pe care îl păstoriţi.
Practic, ne-aţi spus “Ţi–ai dreacu de hipsteri alergători şi fani doritori de concerte! Plecaţi în parcuri şi la periferie că acolo vă e locu’!”
Legat de evenimentele sportive mi-am mai dat cu părerea în trecut, dar reiau cu mare plăcere.
Dacă bucureşteanul de rând este atât de comod încât să nu renunţe la maşina personală nici măcar în weekend, păi înseamnă că o să tot creştem în topurile alea cu cei mai mulţi graşi pe cap de locuitor, fiindcă ai noștri copii nu vor avea un exemplu sănătos de urmat, când părintele îi înjură pe cei ieșiți în oraș să facă puțină mișcare.
Şi dumneavoastră, dar şi toţi revoltaţii bucureşteni, o băgaţi p-aia cu “da-n alte capitaleeee…”. Da, doamnă, în alte capitale, evenimentele sportive au loc pe străzi şi înconjoară centrul orașului, ca la Bucureşti, ba chiar au şi trasee mai lungi.
În alte capitale nu se închid străzile ca la noi, câteva ore pe perioada evenimentului, ci se închid tot weekendul şi astfel de evenimente sunt tratate asemeni unor festivaluri, cu zeci, poate sute de mii de spectatori. La noi, bucureştenii ies să dea flegme pe geamul maşinii personale şi să arunce chiştoace şi gunoaie pe jos, că noi atât putem.
Trimiteți alergătorii în parcuri, ca e simplu sa bagi pe o alee, lată de 2 metri, vreo 10000 de participanți. Evenimentele de genul sunt considerate ambasadori ai orașelor, deoarece trec pe lângă principalele obiective turistice, cu scopul de a promova locația, participanții venind din alte zeci de țări.
Berlinul are, în fiecare an, la maraton, peste suta de mii de spectatori, pe lângă cei 40000 de mii de participanţi. La fel se întâmplă şi în Londra, Paris, Roma, Viena, Budapesta şi ca să zicem şi de prin “americi”, Boston, New York, Chicago şi, ca să nu fim rasişti, să-i amintim şi pe prietenii asiatici din Tokyo.
Amsterdamul abundă de biciclişti şi multe alte capitale încearcă să micşoreze traficul de autoturisme în weekenduri. Noi îl încurajăm, că avem destui copaci în cele câteva spaţii verzi din capitală, care fac faţă valului de noxe.
Înainte să vă puneţi problema că e caniculă şi că se găsesc 3 tineri care joacă tenis pe Kiseleff, în weekend, în loc să circule maşini pe-acolo, ar trebui să vă puneţi problema să plantaţi mai mulţi copaci, ca să aibă bucureştenii ieşiţi la promenadă unde să stea la umbră.
Mai ziceaţi de evenimentele culturale, gen concerte, care blochează străzile. Păi dacă nu vă convin pe stradă, construiţi stadioane sau săli polivalente în care să se ţină. Că aşa am auzit că se întâmplă în alte capitale din Europa şi din lume.
Ştim să ne comparăm cu alţii, dar suntem prea proşti să observăm că suntem cu mult în urmă şi o luăm tot în jos.
Noapte bună, Bucureşti!
Articolul a plecat de la declarațiile Grabrielei Firea, la Antena 3:
“Bucureștenii deja mai au puțin și deja dau pe dinafară de supărare. Ieri am simțit această stare și primesc nenumărate mesaje și pe Facebook, pe mailul meu personal, nu mai spun pe toate mailurile și la dispeceratul Primăriei Generale a Capitalei. Ieri era coadă de mașini de la Casa Presei Libere până la Guvern. M-am gândit că este un accident, am încercat să ajung mai repede, să văd ce se întâmplă. Ce credeți că se întâmpla? Bulevardul Kiseleff era blocat, erau câțiva tineri care jucau tenis — foarte puțini pentru că era și caniculă și cei câțiva tineri, care foarte bine că făceau sport dar nu era cazul să o facă pe Bd. Kiseleff — și tot centrul Capitalei era paralizat, toată lumea supărată. (…) Recent a avut loc un concert în Piața Constituției. Nu se mai putea intra în Capitală de la Otopeni, era paralizat totul” – Sursa Agerpres
uite ce periferie au americanii prin Brooklyn
http://www.runrocknroll.com/brooklyn/the-races/course/
Numai la noi vezi așa ceva mă
Traseul asta nu e un foarte bun exemplu.
Traseele din New York, Chicago, Boston, Atena, Paris, Viena, Berlin, Londra, Paris, Roma, Budapesta si multe altele taie orasul pe din doua sau au bucle complete de 42 de km, deci mult mai multi km de strazi inchise.
La noi e chiar decent traseul si lungimea de strazi inchise comparativ cu toate orasele astea, unde se paralizeaza o parte mai mare de oras, deci automat un numar mai mare de locuitori privati de carosabil pentru cateva ore sau chiar zile (tot weekendul).