Brokerii Apocalipsei te aleargă ca la maraton. În final, tu pierzi și ei câștigă!

Swap, CDO, obligațiuni ipotecare, bursă, brokeri – limbajul zilnic al investitorilor bancari. Nu știu limba asta, că eu am făcut liceu de real, la secția uman, am visat s-ajung intelectuală, împrietenindu-mă cu literatura universală, dând la o parte economia. Dacă, însă, mă dădeam la o carte de economie, poate aș fi știut-o măcar așa, de conversație. Dar am luat jurnalismul de-o aripă și am ignorant complet partea economică.

Așa că ”The big short – Brokerii Apocalipsei” a fost, în ochii mei, un film dificil, în urma căruia am întrebat google-ul și cunoștințele din domeniu ce înseamnă aia și ailaltă. Am mai priceput câte una, dar nu m-am luminat suficient.

Am prins, însă, ideea principală. Patru inși de pe Wall-Street, cu un miros fin al banilor, speculează situații și preconizează marea criză economică din 2008, pariind împotriva băncilor. Pariind milioane. Fără prea multe principii și scrupule, urmărindu-și un scop bine țintit. Să facă bani. Mulți bani, no matter what!

Apare în film, ca mesaj subliminal, motto-ul lui Haruki Murakami din 1Q84: Toată lumea aşteaptă, în secret, sfârşitul lumii. Adică, fiecare din noi știe că există un final, nu știm când și cum. Chiar dacă în film nu vedem victimele, ele există. De fiecare dată când cineva câștigă un sac de bani (iar prin sac înțelegeți conturi cu muuuulte zerouri), mii sau milioane de oameni pierd. Își pierd joburile, casele, viețile. Apar la un moment dat în film corturi întinse pe pajiste în marile metropole americane. Situația a existat în realitate, orașele s-au mutat în corturi. Așa cum zicea și Robert Kiyosaki, dacă intri în Cursa șobolanului greu mai ieși, greu spre deloc. Tu ai impresia că l-ai prins pe Dumnezeu de picior obținând un job pe care îl consideri bun, cu un salariu care îți îndeplinește dorințele. Care dorințe se traduc, de cele mai multe ori, printr-o casă mai mare, o mașină mai nouă și vacanțe în locuri exotice. Toate pe credit. Atunci nu ești altceva decât un sclav al băncilor. Iar sclavii nu câștigă niciodată, mereu pierd, e doar o chestiune de timp când se va întâmpla.

Pe lângă cei patru magnificiChristian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling și Brad Pitt – cu un al șaselea și al șaptelea simț extrem de dezvoltate, apar și doi ucenici, ca doi stundeți care vor să se îmbogățească rapid. Și reușesc. Se bucură ca niște copii când se văd cu sacii-n căruță, dar entuziasmul le este curmat dur de Brad Pitt, care îi luase sub aripă, precizându-le, altruist, că mulți oameni au pierdut în momentul în care ei au câștigat. Trist! Te simți cumva vizat, că și tu ai credite!

thebigshort2

Filmul este foarte alert, te aleargă de la un cadru la altul, de la un broker la altul, tuturor lipsindu-le cel puțin o doagă, și te obosește. Dacă nu ești și tu un broker, dar brokerii n-au timp de prierdut la cinema. La sfârșit, te simți de parcă ai alergat un maraton fără antrenament. Îți răsună în cap toate cuvintele noi pe care le-ai auzit în seara asta, fără a le ști însă semnificația. Pe mine nu prea m-a ajutat să înțeleg blonda din cada plină cu spumă, care sorbea, în stil mafiot, din paharul cu șampanie scumpă. Rolul ei era să spargă puțin ritmul filmului, să te lase să-ți mai tragi sufletul, dar la mine n-a mers. Tot bulversată am rămas…

Este un film pe care eu îmi doresc să îl revăd cu butonul de Stop la îndemână, ca să-l pot digera în tihnă. Și la finalul căruia îmi doresc să mă simt ca după un maraton la care m-am prezentat complet antrenată. E un film care merită văzut de cel puțin două ori. E ca atunci când am citit ”Cel mai iubit dintre pământeni” într-a opta. Când am reluat-o într-a unșpea a fost ca prima dată. Și aș mai relua-o acum, după 17 ani.

“Brokerii Apocalipsei” are șanse la un Oscar-două. Istoria spune că, de opt ani, filmul premiat de Sindicatul producătorilor americani ca cel mai bun film a primit şi marele premiu al Academiei Americane.

P.S. câteva definiții:

Swap = O tranzacție swap este un acord OTC (Over-the-counter) între două părți prin care prima parte promite să facă o plată în contul celei de-a doua părți și cea de-a doua parte face o plată simultană în contul primei părți. Plățile pentru ambele părți implicate sunt calculate conform unor formule și sunt efectuate conform unei scheme convenite cuprinzând o eșalonare la diferite date în viitor.   (http://www.tradeville.eu/tradepedia/tranzactii-swap) Swap-ul este un schimb.

CDO (Collateralized Debt Obligation) = înseamnă, de fapt, niște ipoteci grupate de bănci şi revândute la prețuri mai mari, iar banii obținuți astfel sunt transformați în credite pentru cetățenii care, de bunăvoie și nesiliți de nimeni, intră în Cursa șobolanului.

Text: Geanina Sandu

By | 2017-03-18T16:33:37+00:00 February 8th, 2016|Film/Serial, Guest Post|

About the Author:

Maratonist, Inginer, Copywriter

Leave A Comment