Aşa am văzut eu Oscars 2016

Şi-uite aşa s-a mai scris încă o pagină pe istoria recentă a cinematografiei, dar nu o pagină foarte stralucită.

De câţiva ani, ceremoniile de decernare pentru diferite premii, fie ele Oscar, Globurile de Aur sau Bafta, au devenit doar nişte spectacole pline de falsitate, în cautare de capital de imagine, poate chiar politizare.

Nici Oscarurile de anul ăsta n-au facut excepţie, ba au excelat prin spectacol care nu a avut legatură cu arta cinematografică în sine şi cu premiile efective. Scopul lor a fost să mai atragă nişte semne de întrebare. Din păcate sau din fericire, streamurile online pentru ceremonie au dispărut la un moment dat, şi asta m-a forţat să mă bag la somn fiindcă n-aveam răbdare să dau refresh pe IMDb după fiecare categorie, iar de livetext-ul de pe blog s-a ocupat Andrei, căruia îi mulţumesc pentru asta.

Atât cât am apucat din ceremonie, mi-am făcut o imagine de ansamblu şi aş vrea să comentez câteva puncte.

Discursurile lui Chris Rock:

Da, e un bun comediant şi actor, are carismă şi tot ce-i trebuie că sa dea bine pe scenă, dar de ce a făcut atât de multe glume pe direcţia Oscar – actori de culoare? Am înteles din prima, nu sunt actori negri nominalizaţi la Oscar 2016. Aşa şi? Spune el că ar fi normal să primească şi ei roluri în filme bune, aşa cum a tot avut parte DiCaprio (ceea ce mi s-a parut o menţiune nefericită care putea fi luată drept jignire).

Păi, chestia asta chiar se întamplă, dar sunt puţini actori buni, de culoare, motiv pentru care e normal să fie majoritari ăia “albi”… zic şi io, nu dau cu paru’. Pe lângă asta, nu Oscarurile îi indeamnă pe ei să joace în general în comedii care mai de care mai infantile… iar zic, nu dau cu paru’.

Deşi a menţionat în gluma că e vorba de “Oscars of white people” a tot continuat numa cu glume cu negri facând astfel să pară că ceremonia în sine a avut ca scop şi spalarea imaginii prin menţionarea lor în repetate rânduri. Pai ori e vorba de filme şi prestaţii ori despre actori şi culoarea lor?

Premiul lui DiCaprio:

Omul ăsta a muncit mult şi nimeni nu o să îi ia acest merit, dar eu nu cred că aăsta era filmul pentru care el merita Oscarul. Adică, serios, rolul din Django a fost mult mai bun decât interpretarea lui Hugh Glass. Acum internetul este fericit, 9gag-ul abundă de postări despre el şi premiul lui, şi toată lumea e fericită. Discursul lui a avut întotdeauna mesaj şi asta e una dintre calitaţile lui pe care le apreciez. Mă bucur pentru el, dar nu şi pentru rolul lui.

Putem acum să ne orientam puţin atenţia către alţi actori foarte buni care n-au luat Oscarul? La un simplu proces neuronal îmi vin în minte vreo 4-5: Brad Pitt, Robert Downey JR, Johnny Depp, Gary Oldman. Să vă zic că Morgan Freeman a câştigat doar un Oscar în toata cariera lui remarcabilă sau că Clint Eastwood a câştigat 4, dar niciunul pentru “Cel mai bun actor”, fie el rol principal sau secundar?

Ceremonia:

A fost fix despre spectacol şi nimic altceva. Eu mă gândesc că dacă faci o ceremonie pentru a decerna nişte premii în industria filmului, păi faci ceremonia aia să fie despre filme, nu despre premii şi despre cât de pompoasă e atmosfera. D-aia îmi place mie mai tare să mă uit la Globurile de Aur. Atmosfera e mai degajată acolo şi nu pluteşte în aer mirosul de nobleţe forţată. Daca ar fi s-o iau comparativ, ceremonia de anul trecut a fost mult mai bună, iar cea din 2010 a fost genială raportata la cea de anul ăsta.

Acestea fiind spuse, iau din nou hotărârea să nu mai pun la suflet lucrurile care nu ţin de mine şi o să încerc să fac asta din ce în ce mai des, pe viitor. Sunt lucruri mult mai importante pentru care să mă agit, decât să mă stresez pentru faptul că nu ştiu ce film sau actor a luat sau nu un premiu.

 

By | 2017-03-18T16:33:37+00:00 February 29th, 2016|Film/Serial|

About the Author:

Maratonist, Inginer, Copywriter

Leave A Comment