4 zile în Delta Dunării sau #operatiuneaTFB12

Se iau 12 bloggeri/istagrammeri/pasionaţi de fotografie şi se duc într-un sat liniştit din Delta Dunării, pe numele lui Crişan. Teai gândi un sătuc cu o singură stradă nu are multe de oferit, mai ales când mergi cu scopul de a fotografia şi de a imortaliza poveşti. Ei bine, nu este deloc aşa.

E de ajuns iei la pas strada de care spuneam, practic “graniţadintre casele oamenilor şi braţul Sulina, şi vei întâlni nişte lipoveni liniştiţi, cu vorbă caldă, gata oricând să îţi povestească despre satul lor şi foarte deschişi la a fi fotografiaţi.

_MG_3406

Barca este singura lor legătură cu orice alt loc din împrejurimi, iar asta a fost un prilej bun pentru noi admirăm peisajele. La prima vedere totul pare simplu: apă, stuf şi multe păsări. Dar odată ajuns în barcă, cu “căpitanul” om al locului, cu siguranţă vei află poveşti interesante despre locurile prin care mergi.

Satul Crişan este un punct strategic pentru o eventuală incursiune în lumea sălbatică a Deltei Dunării, asta pentru este aflat exact în mijlocul acesteia, deci oferă perspective de navigare către toate lacurile din zonă.

_MG_3265

În cele 3 zile de plimbări am avut ocazia vedem, din barcă, atât răsăritul cât şi apusul, dar şi profităm de lumina dimineţii pozăm animalele sălbatice care se plimbă liniştite prin aer, copaci sau pe pământ.

Cu ocazia asta am aflat faptul Braţul Sulina, aşa cum l-am învăţat noi la geografie este de fapt unul antropic, Dunărea având de fapt un curs în formă de “M”, înainte ca actualul curs fie săpat. Fiind sigurul navigabil, am avut ocazia vedem foarte multe ambarcaţiuni, cea mai lungă atingând 135 de metri.

_MG_3567

Chiar dacă principala sursă de hrană din Deltă este peştele, am întâlnit şi un moşier ce foloseşte un mic teren uscat, împrejmuit de multă apă şi stuf, pentru o livadă şi o mică grădina cu legume.

Fiindcă vorbeam de hrană, în cele 3 zile şi jumătate, am mâncat multe preparate din peşte, excepţie făcând doar micul dejun. Cu ocazia asta am aflat la 5 mese (prânz şi cină) poţi mânca 10 preparate de peşte complet diferite. Probabil dacă mai stăteam 2-3 zile, tot nu ar fi repetat unul dintre felurile de mâncare preparate anterior.

Pensiunea Doi Căpitani ne-a oferit ciorbă de peşte din cap de somn, storceag (un fel de ciorbă de burtă de peşte sau ciorbă a la grec doar din peşte), ciorbă de perişoare de peşte, plachie (peşte la cuptor cu multe legume), saramură de peşte, peşte la grătar cu mămăligă, peşte la cuptor cu mujdei şi icre de ştiucă. Am adunat rezerve de Omega 3 şi fier pentru o luna întreagă.

Din păcate, nu am nicio poză cu preparatele fiindcă, de foame, eram prea ocupat mănânc şi gândeam pozez mancarea abia după ce terminăm tot din farfurie, dar pot garantez  nu numai erau extraordinar de gustoase, dar şi arătau foarte bine.

Închei articolul cu o poză de la apus, pentru care am fugit de la masă, nu înainte de a mânca jumătate din saramura ce-mi stătea în faţă.

Şi pentru plecarea a fost despre fotografie, vor urmă alte două articole, unul cu drumul, pensiunea, împrejurimile şi oamenii TFB12 şi unul cu animale surprinse în plimbările cu barca._MG_3477

TFB12 este un eveniment organizat de Foto Union cu sprijinul MercedesCanon România și Pensiunea Doi Căpitani

By | 2017-03-18T16:33:36+00:00 May 22nd, 2016|Foto|

About the Author:

Maratonist, Inginer, Copywriter

2 Comments

  1. […] articolele prietenilor cu care m-am aventurat 4 zile în Deltă:   Cristi Sutu, Andrei Cismaru, Sorin Chineata, Dan Byron, Toma Nicolau. Vă recomand cu căldură articolul lui Ariel, este […]

  2. […] că, pe lîngă pozat „animale“, lui Sorin îi place foarte mult să mănînce pește. Vedeți singuri de ce […]

Leave A Comment